Natuurlijke filtratie

Downflow of upflow

De keuze is aan jou

Downflow of upflow? Dat is de vraag wanneer je voor een zwemvijver kiest. Beide soorten zwemvijvers zorgen voor een natuurlijke filtratie en zien er ongeveer hetzelfde uit. Maar niets is minder waar. We leggen je even het verschil uit, zodat je meteen weet wat voor zwemvijver het beste bij jouw tuin past.

Downflow

Het downflow-systeem wordt het eenvoudigste en meest gebruikte systeem voor natuurlijke filtratie. Bij een downflow-zwemvijver loopt het water door de plantenzone naar beneden en komt het via enkele inspuiters weer in het zwemgedeelte terecht. Tijdens dit proces wordt het water gezuiverd door de wortels van de planten en de substratlagen waar ze in groeien.

Upflow

Een upflow-systeem werkt in de omgekeerde richting van het downflow-systeem. Het zwemwater wordt namelijk aangezogen door skimmers en een bodemput en zo door een netwerk van leidingen weer omhoog gepompt door de plantenzone waar het water gezuiverd wordt.

Plantenzone

Wij bouwen de plantenzone meestal op uit lavasubstraat, afgewerkt met een toplaag Clinopti Plus, een natuurlijk gesteente dat fosfaten, stikstof en ammonia-moleculen absorbeert. Wat de planten betreft, kiezen we meestal voor een gezonde mix van irissen, sterregras en water, munt voor een efficiënte zuivering.

Upgrade naar hybride

's Zomers zwemmen in helder water, 's winters genieten van een prachtige waterpartij. Wil je op termijn je zwemvijver upgraden naar een hybride zwemvijver? Lees snel hoe dat kan!

Wil je een zwemvijver van Lefinjo